Bottenfärg till båten

Vad är Bottenfärg?

Nu på vårkanten börjar många att förbereda sina båtar för sjösättning. Många väljer nu att lägga på ett lager bottenfärg vilket är en nyckelkomponent för att få en riktigt snygg och läcker båt som skyddar mot beväxtning.

Som många vet så får ofta skrovet en beväxtning under båtsäsongen vilket leder till reducerad hastighet som i sin tur leder till en högre bränsleförbrukning. Beväxtning kan också leda till att båten blir sämre att manövrera och i värsta fall även blockering av olika vitala båtsystem.

Om du inte tar hand om din båt ordentligt så blir risken större att beväxtningen tränger in mer och mer där konsekvensen blir att det blir allt svårare att få bort vilket resulterar i att beväxtningen faktiskt kan skada båten.

Bottenfärg skyddar mot beväxtning men det finns många olika typer av bottenfärger med olika grader av skydd. Därför är det viktigt att köpa rätt bottenfärg för just din båt vilket kan variera beroende på vilken båt du har.

Hur fungerar bottenfärg?

Man kan generellt säga att det 2 olika typer av bottenfärger som är antingen ”hård” eller ”självpolerande”.

Självpolerande – Är en slags allround teknik som fungerar för de flesta båtar. Medlet i färgen löses upp i en viss hastighet vilket genererat ett nytt aktivt skikt bottenfärg i kontakt med vattnet. Det här bidrar till en jämn urlakning av något som kallas för biocider under hela produktens livsperiod vilket i sin tur bidrar till att hålla skrovet fritt från beväxtning. Den här metoden är mest effektiv och kan i vissa fall fungera i upp till 2 säsonger.

Hårda bottenfärger – Dessa färger har ett bindemedel som är både hårt men också olösligt där färgen kan slipas för att få en slät yta. Den här typen av bottenfärg passar bäst för snabba motorbåtar eller kappseglare eftersom att den här typen av bottenfärg skapar lite friktion i vattnet. Den här typen av bottenfärg minskar inte vid anvädning vilket innebär att det tar längre tid för biociderna att nå ytan. Men med tiden så blir ytterasta lagret ineffektivt vilket leder till att ytan behöver slipas innan man kan applicera ett nytt lager bottenfärg.bottenfärg

Välja rätt färg

Bottenfärgen måste såklart matcha med övriga färgerna med din båt. Det finns bra övermålningstabelleter som återförsäljarna kan tillhandahålla ifall man är osäker. Om den gamla färgen är av okänd typ så är det rekommenderat att den bör förseglas med en Vinyl Primer innan ny bottenfärg appliceras.

Är Bottenfärger farligt för miljön?

De färger som ofta anses vara miljöfarliga är de bottenfärger som innehåller biocider som kan vara skadliga för andra vattenlevande varelser. Tyvärr så finns det ingen bottenfärg som bara är giftig på beväxtning utan det påverkar även andra vattenleevande djur och växter.

Alternativ kan vara borsttvätt i vattnet och högtrycksspolning på land. Tekniken går framåt och det börjar komma biocidfria bottenfärger vilket är fysiskt verkande färger via sin ytstruktur förhindrar att beväxtning får fäste på skrovet.

Var får jag använda vilket bottenfärg?

Enligt kemikalieinspektionen delas Sveriges karta in i områden där man får använda ”västkustfärger”, ”Ostkustfärger” och ”enbart Biocidfria färger”. Se ditt område här : Karta över områden där olika typer av båtbottenfärger är tillåtna att använda – Kemikalieinspektionen